Mobil Vinç hakkında Bilinmesi Gerekenler
Mobil vinçler, adından da anlaşılabileceği gibi seyyar olarak her yere gidebilen, hareketli vinçlerdir. Tekerlekli veya paletli bir yapıda, tır gibi görünen modellerin yanı sıra standart bir iş makinesi görünümünde olan mobil vinç modelleri de mevcuttur. Mobil vinçler özel olarak imal edilir ve kullanım amacına göre çeşitlilik gösterirler.
Mobil vinçler istenilen yükleri kaldırıp bir başka yere aktarmaya yarayan ve hem iş gücü hem de zaman tasarrufu sağlayan, ağır iş makineleridir. Aynı zamanda kolaylıkla gerekli emniyet önlemleri alınabilen ve kullanımı çok karmaşık olmayan yardımcı makinelerdir.
Mobil vinçler inşaat sahasından, makine sanayisine kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Tüm bu kullanım alanlarının yanı sıra ev eşyası taşıyacak nitelikte tasarlanan mobil vinçler de bulunmaktadır. Kullanım amacı ne olursa olsun her mobil vincin özelliği, yük taşıma kapasitesi, çalışma prensipleri farklılık gösterebilir. Fakat bütün mobil vinçlerin tek kullanım amacı; istenilen yükün bir yerden başka bir yere kaldırılarak taşınmasıdır.
Mobil vinçlerin avantajları:
– Mobil, taşınabilir olması
– Her yere ulaşım kolaylığının olması
– Pratiklik ve kullanım kolaylığı sağlaması
– Kısa mesafelerde istenilen yükün taşınmasında kolaylık sağlaması
Mobil vinçlerin dezavantajları:
– Çok ağır yükler için uygun olmaması
– Sadece kısa mesafede yük aktarımı için dizayn edilmiş olması
– Yükün taşınması esnasında tehlikelere açık olması
– Eğimli arazilerde devrilme riskinin bulunması
Mobil vinç bakımı iki açıdan ele alınmalıdır. Bunlardan birincisi yürüyen aksam olan araç bakımıyken ikincisi ise vinç bakımıdır. Araç bakımı belli kilometre değerlerine göre yapılırken, vinç bakımı çalışma saatine göre, günlük, aylık ve yıllık olarak gerçekleştirilir.
Günlük bakımlarda çelik halat ve bom ucu kesinlikle kontrol edilmelidir. Dişli çark sistemine şanzıman yağının kontrolü sağlanmalıdır. Mobil vinçlerin saatlik ve günlük bakımlarını vinç operatörü olan teknik personel yapabilirken, diğer bakımlarının bir makine mühendisi gözetmenliğinde uzman kişilerce yapılması gerekir. Saatlik ve günlük bakımlar genelde göz yordamı ile yapılırken diğer büyük bakımlar da kullanım süresi dolan parçalar yenisi ile değiştirilir. Mobil vinçlerin bakımlarının aksatılması tüm diğer iş makineleri gibi hayati tehlikelere sebebiyet verebilir.
Mobil vinçlerde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemler nelerdir?
Mobil vinçler ağır iş makineleri kapsamında değerlendirilmektedir. Dolayısıyla iş sağlığı ve güvenliği için gereken önlemlerin alınması ve yürürlükte bulunan kuralların dikkatle uygulanması son derece önemlidir. Örneğin mobil vinçlerin kullanımı esnasında vinçe 25 metreden daha fazla yaklaşılmaması gerekir. Kullanılan mobil vinçlerin üzerlerinde gerekli güvenlik önlemleri için uyarı levhalarının bulunması önem arz eder. Tüm vinçler olduğu gibi mobil vinçlerin de teknik yeterliliği olan donanımlı operatörler tarafından kullanılması gerekir.
|